Den amerikanska antologiserien ”Accused” tar sig an den välbekanta rättegångsgenren med en annorlunda procedur.
Varje avsnitt är en egen avslutad historia, som kretsar kring ett nytt rättsfall och väcker komplexa moraliska frågor. Berättelsen är uppbyggd på ett sätt att det inte alltid är självklart vad personen i fråga står åtalad för. Varje ny scen ger nya pusselbitar vilket öppnar upp för oväntade twistar.
Kända skådespelare som Rachel Bilson, Abigail Breslin och Michael Chiklis fick avlägga ed i den första säsongen, släppt 2023. Nu, efter lång väntan, är det dags för nya avsnitt på Viaplay.
MovieZine bjöds in till att besöka inspelningen av ”Accused” i Toronto i höstas. Där träffade jag seriens showrunner Howard Gordon, en riktig tv-veteran med serier som ”24” och ”Homeland” bakom sig. Inför den andra säsongen tog han hjälp av sin unge manusförfattare Daniel Pearle som nu fick kliva upp som co-showrunner.

Bland skådespelarna i säsong 2 får vi se Felicity Huffman, William H. Macy, Cobie Smulders, Ken Jeong, Taylor Schilling och Debra Winger, med flera. Det är utan tvekan fler kända namn ombord, och det hjälpte att så många såg och gillade första säsongen.
– Vi blev förvånade, för i den första säsongen behövde vi sälja in serien till alla. Till andra säsongen ringde folk oss och sa: ”Jag gillade verkligen er serie”. Vi hade fler intresserade skådespelare än vad vi kunde få med, berättar Howard Gordon för mig.
Hur skiljer sig säsong 2 från den första?
Howard Gordon: Vi var, för det mesta, supernöjda med första säsongen eftersom det är en så varierad serie. Vi visste att vi ville pusha det ännu mer i år och våga göra lite mer. En specifik sak är att säsongsfinalen utspelar sig i en nära framtid, tänk ”Black Mirror” men i samma stil som ”Accused”.
”Accused” är nästan som en ”Twilight Zone” i domstolen. Varje vecka är ett eget fristående avsnitt, andra människor, men vi kan ändå känna igen oss.
Howard Gordon: Absolut. Och det här är ett format som kan testa gränserna. Några av våra historier i förra säsongen kretsade kring sociala medier. Det hade inte kunnat göras för tio år sedan. Även om den här härstammat från Jimmy McGoverns serie på BBC så lever vi i andra tider nu, med teknologin och allt – vad är AI? Hur kommer robotar att se ut? Vi ligger efter så mycket i fråga om moralitet och lagar kring de här sakerna, att det bäddar för fantastiskt drama.
Första säsongen började riktigt starkt med en skolmassaker som tema.
Howard Gordon: Det stämmer. Allt är Michael Chiklis förtjänst. Han spelade pappan som tror att hans pojke kan begå en skolskjutning. Alla var riktigt rädda för den serien. De sa ”gör inte det, eller gör det men vi kommer inte lägga avsnittet först”. Men vi gjorde det. Och vi insåg att publiken vill bli utmanade. Tittarna är inte rädda för det. Även om vissa avsnitt var polariserande.
Varje avsnitt utspelar sig i en ny stad. Bygger ni upp en ny domstol och rättssal varje vecka?
Daniel Pearle: Vi har två återkommande rättssalar – den ena mer gammeldags och den andra mer modern – och våra fantastiska scenografer klär om dem för varje avsnitt så de ska se olika ut. Om du googlar efter rättssalar i olika städer så ser de oftast rätt lika ut. Så tricket är att anpassa dem, måka om dem. Vi har våra två miljler och det är otroligt vad man kan åstadkomma.
Hur bestämmer ni ordningen på avsnitten?
Daniel Pearle: Det är en utmaning. I första säsongen hade vi lyxen att vi hade spelat in så mycket i förväg, att vi kunde kasta om avsnitten som vi ville. Den här gången började vi spela in bara några få månader innan sändning, så schemat sätter vissa hinder.
– Men det är en intressant fråga, hur ska man inleda serien? Och publiken kommer inte tillbaka för att se vad som händer sen, de kommer tillbaka för att få samma upplevelse igen. Så vi tänker ofta på: ”vilka avsnitt kompletterar varandra? Vilken ton vill vi träffa? Vem är protagonisten?”
Howard Gordon: Ett tungt avsnitt kan följas av ett lättsammare avsnitt. Vi vill inte att publiken ska bli deprimerad. Vi vill att de ska tänka och känna något, men det får inte bli för mycket av samma sak.

Gordon har gjort tv i flera årtionden, och minns tiden då tv-kanaler visade ett avsnitt i veckan på en bestämd tid. Något som kunde bli en snackis i fikarummen dagen efter. I dagens samhälle avskyr han ord som ”content” och ”binge-tv”. Han vill att serier som ”Accused” ska avnjutas varje vecka, och lämna publiken sugna på mer. Ändå är det ju inte så verkligheten ser ut, påpekar jag.
I Sverige fick vi hela den första säsongen på en gång. Jag kan tänka mig att några tittare läser vad avsnittet handlar om, och om de inte gillar det så hoppar de vidare till nästa. Vad tänker du om det?
– Perfekt. Jag får hoppas de väljer rätt avsnitt. Så att de inte väljer fel och känner ”jag gillar inte den här serien”. Jag tänker på ”Black Mirror” och ”Twilight Zone”, som är de senaste två antologiserierna som verkligen fungerade.
Han tipsar särskilt om ett avsnitt med Taylor Schilling som rör vägilska” Jonathan Mostow regisserar det som i Sverige fick inleda säsong 2, ”April’s Story”.
– Det är lustigt hur serier utvecklas. Första året sa de ”vi vill inte göra en thriller bara för sakens skull”. I år säger de: ”kan vi får mer thriller?” Jonathan Mostow gjorde ett avsnitt åt oss förra gången som var en Hitchcock-doftande historia med Rachel Bilson. Nu regisserar han igen, ett fantastiskt avsnitt om en kvinna, en sjuksköterska som har ett barn med speciella behov. Hennes äktenskap ställs på prov och det blir en berättelse om ”road rage”.
– Det är en riktig thriller och det finns action. Ibland lutar vi oss mot genre, andra avsnitt är mer komiska eller tragiska. Vi tar ut svängarna mer i år.
Den nya säsongen av ”Accused” består av åtta avsnitt. Fyra släpptes idag på Viaplay, och de resterande fyra kommer den 9 maj.
Läs också: Nytt på Viaplay: Snutdramat från 2018 är ”en tacksam paus från Hollywoods snabba action”
Läs också: Nu på Viaplay: Peter Dinklage överraskar i en ”brutal” western från 2024