Visste du att ”Star Wars” nästan fick en riktigt tråkig lågbudget-uppföljare?

”Rymdimperiet slår tillbaka” är tidernas kanske bästa uppföljare, men i en annan verklighet kunde ”Stjärnornas krig” ha fått en mindre inspirerad uppföljare.

Publicerad:

Det våras för ”Star Wars”, kanske man kan säga.

Nästa vecka får vi äntligen andra säsongen av hyllade ”Andor” och fan-eventet Celebration pågår för fullt, med massa nyheter.

Det kan alltid vara kul att kolla bakåt när man funderar över en så pass hyllad franchise och då är förstås original trilogin det som står i fokus.

”Stjärnornas krig” släpptes 1977 och blev en ofantlig succé, sett till såväl intäkter som kritikernas lovord. Få filmer hade revolutionerat specialeffekter och skapat en spännande mytologi på samma tidlösa sätt. George Lucas och producenten Gary Kurtz skapade filmhistoria, minst sagt.

Succén var dock långt ifrån given. Flera av Lucas jämnåriga kollegor var högst skeptiska till rymdäventyret och regissören själv var istället på Hawaii med Steven Spielberg och semestrade när filmen hade premiär.

Hur pass framgångsrik och populärkulturellt viktig ”Star Wars” har kommit att bli behöver vi knappast redovisa, men det är värt att fundera över att en uppföljare inte var given.

Första filmen har ett öppet, men ändå någorlunda definitivt slut. Rebellerna spränger Dödsstjärnan och besegrar Darth Vader, guvernör Tarkin dör och Luke Skywalker lyckas använda kraften för att bli den rebellhjälte han alltid drömt om. Kejsaren var än så länge ingen viktig figur och man hade ingen aning om att även han använde kraften.

Läs också: Ryan Goslings ”Star Wars” får titel och premiärdatum

Läs också: Darth Maul får egen TV-serie – premiär 2026

Ifall det skulle bli en uppföljare hade Lucas lite planer, som han delade med sig av till författaren Alan Dean Foster, som gjort bokversionen av den första filmen.

”Splinter of the Mind’s Eye” släpptes i bokform 1978 och blev på sätt och vis början på ”Star Wars”-berättelsen utanför filmerna.

Denna mångt och mycket tråkiga och oinspirerade uppföljare lär göra er än mer glada att vi fick mästerverket ”Rymdimperiet slår tillbaka”.

Luke Skywalker och prinsessan Leia (Harrison Ford kanske blev för dyr) kraschlandar på planeten Mimban, där de båda möter en gammal kvinna som berättar om Kaiburr-kristallerna. Dessa kristaller är ursprunget till kraften. Luke och Leia ger sig ut för att hitta fler kristaller och att samtidigt hitta ett sätt att lämna planeten. Imperiet ligger dock våra hjältar hack i häl och emellertid står man ansikte mot ansikte med Darth Vader. Tillsammans lyckas Luke och Leia besegra Vader och huruvida han överlever är oklart. Luke och Leia lyckas få tag i Kaiburr-kristallerna och lämnar planeten.

Kombinera allt detta med än mer romans mellan Luke och Leia (glöm inte att de ej var syskon ännu) och total brist på rymd-scener (ingen budget för sådant), så har vi en fungerande, men ytlig uppföljare som troligen hade fallit i glömska.

Tacka gud, eller kraften – eller rentav Irvin Kershner, för att vi istället fick ”Rymdimperiet slår tillbaka” 1980.

Läs också: Nya detaljer om Sigourney Weavers ”Star Wars”-karaktär

Läs också: Bekräftat: 8 ”Star Wars”-filmer är fortfarande under utveckling

Läs mera

OSZAR »